Base- & Softball

Wat maakt baseball/softball zo aantrekkelijk?

Baseball is een teamsport waarbij iedere speler ook individueel moet presteren. Bovendien worden van alle spelers zowel aanvallende als verdedigende eigenschappen gevraagd. Het is dus een heel afwisselende sport. Er zijn teamsporten waarbij een seconde van onoplettendheid van een speler uit het team in een later stadium nog wel opgevangen kan worden door andere spelers. Bij baseball ligt dat anders. Sta je in het veld en wordt een bal jouw richting uitgeslagen, dan zal jij die bal moeten vangen of stoppen. Niemand kan jou daarbij helpen! Er wordt veel gevraagd van je concentratie- en reactievermogen en heheersing van de technieken. ‘Slapen’ is er niet bij. En heb je met een snelle reactie en een goede techniek die bal gestopt, dan ben je er nog niet. Nu moet een aangooi naar een honk volgen. Welke honk? Dat moet je pijlsnel beslissen om vervolgens die bal zuiver en snel in handen van de honkman te spelen. Eén foutje van jou kan op dat moment het verschil zijn tussen winnen of verliezen. Iedere speler wordt ook bij toerbeurt slagman. Daar sta je dan. Alle ogen zijn op jouw gericht en jij moet die keihard geworpen bal zien te raken, het liefst goed. Of, en daar komt dat heel belangrijk team aspect weer om te hoek kijken, je moet op het laatste moment reageren op de beslissing van je coach om deze bal te laten lopen of te stoten in plaats van te slaan. Er zijn weinig voorbeelden te geven van sporten waarbij in onderdelen van seconden beslissingen genomen moeten worden (waarbij het hele team als één man op moet reageren!) en waarbij één centimeter kan beslissen over ‘in’ of ‘uit’, ‘slag’ of ‘wijd’, een vangbal of geen vangbal.

Baseball is een uitgesproken teamsport, waarbij iedereen zich individueel kan ontplooien en individueel verantwoordelijkheid draagt. Het is een harde sport – een baseball is geen zacht balletje – maar grof spel is niet mogelijk, baseball blijft eerlijk. En… een baseballwedstrijd is spannend tot de allerlaatste minuut. Een wedstrijd is niet gebonden aan een tijdslimiet, zoals bijvoorbeeld bij voetbal. Er worden minimaal negen innings gespeeld, zodat de uitslag tot het laatst toe onzeker blijft. Het komt menig maal voor dat een team zijn kansen in de wedstrijd tot ver beneden het nulpunt ziet dalen totdat ten slotte in de laatste inning de rollen volledig omkeren en het team toch zegevierend uit de strijd tevoorschijn komt. Kansloos ben je dus nooit!

01

Speelveld

Het speelveld

Wordt ingedeeld in en binnen-en buitenveld. De kern is het binnenveld, een op zijn hoek rustend vierkant men een zijde van 27,5m, de thuisplaat op het punt en de basen op de 3 andere hoeken. De werpersplaat ligt ongeveer in het midden op 18,45m van de thuisplaat. Als men de lijnen van 1 en 3 de base verlengt tot min. 76m heeft men een volwaardig speelveld (fair ground). Op 18m achter de thuisplaat staat een backstop om de doorgeschoten ballen op te vangen.

02

Defence

Verdedigende opstelling

In het binnenveld spelen: de pitcher (de werper), de catcher, 1ste base, 2de base, 3de base en shortstop.
In het buitenveld spelen: de linksvelder, de middenvelder en de rechtsvelder.
Alle spelers zijn uitgerust met een lederen handschoen om de geslagen of geworpen harde lederen bal te vangen. De catcher beschikt uiteraard over extra bescherming.

03

OFFENCE

Aanvallende opstelling

Aanvallend komen de 9 spelers in een vaste rangorde, die gedurende de ganse wedstijd behouden blijft, 1 voor 1 aan slag uitgerust met een ronde bat (niet te verwarren met het platte slaghout bij cricket). Vervangingen kunnen elk ogenblik gebeuren, maar de vervangen speler kan niet terug ingezet worden, terwijl de vervanger in de vaste slagorde de plaats inneemt van zijn voorganger.

04

Wedstrijd

De wedstrijd

De 2 ploegen komen respectievelijk als verdedigende en aanvallende ploeg in het veld (per inning). Een normale wedstrijd wordt gespeeld over 9 innings dwz elke ploeg komt 9 maal aan slag en speelt 9 maal verdedigend. De bezoekers gaan eerst aan slag. De taak van de verdedigende ploeg is te beletten dat de aanvallers na respectievelijk 1e, 2e, 3e base bereikt te hebben, veilig de thuisplaat aantikken om een punt te scoren. Zijn 3 aanvallers uitgespeeld dan krijgt de verdedigende ploeg haar aanvallende beurt en gaan de voorgaande aanvallers verdedigend spelen. Het grote verschil met andere ploegsporten is dat bij soft-en baseball de 2 ploegen nooit voltallig en gelijktijdig op veld staan. Enkel de verdedigers staan volledig met 9 spelers op het veld terwijl de tegenstrevers 1 voor 1 aan slag komen.

05

Slagman

Hoe wordt de slagman baseloper?

Een slagman krijgt 3 kansen om een goed geworpen bal (strike) weg te slaan. Een strike is een bal die geworpen word door de pitcher over de thuisplaat tussen oksel en knie van de slagman. De scheidsrechter (umpire) opgesteld achter de catcher, beoordeelt de ballen. De batter krijgt een strike als hij naar een bal (goed of slecht) slaat en hem mist, en als hij op een goedgeworpen bal niet slaat. Na een slag in fair ground wordt de slagman (batter) loper (runner) en is verplicht naar 1ste base te lopen. Na 4 slecht geworpen ballen mag de batter vrij naar 1ste base. Als de slagman een bal slaat buiten fair ground, dan wordt dit aangerekend als een strike, maar indien de batter al 2 strikes had, wordt deze niet aangerekend. Hij krijgt dus nog een kans om alsnog de bal weg te slaan in fair ground.

06

Hoe uitspelen?

Hoe wordt men uitgespeeld?
  • Na 3 strikes.
  • Bij softball is verschil te maken tussen een geforceerde en een niet-geforceerde play. Een geforceerde play is dat een runner verplicht is naar de volgende base te lopen. bv. Er staat een loper op 1ste en de batter slaat de bal in fair ground: dan moet de loper op 1ste naar 2de want men mag niet met 2 op een base staan. In dit geval is het voor de verdediging voldoende om als eerste de base ,in het bezit van de bal, aan te tikken. In het andere geval, dus bv. als er een loper op 2de staat, en geen op 1ste, is hij niet verplicht om bij een slag naar 3de te lopen. Doet hij dit toch, moet de verdediging de loper zelf tikken, en dus niet alleen de base.
  • Een bal slaan die zonder de grond te raken (fly) rechtstreeks wordt gevangen door een verdediger.
  • Het uittikken door een verdediger, in het bezit van de bal, als men de base verlaat of een volgende probeert te bereiken.

07

Hoe Scoren?

Aanvallende opstelling

Aanvallend komen de 9 spelers in een vaste rangorde, die gedurende de ganse wedstijd behouden blijft, 1 voor 1 aan slag uitgerust met een ronde bat (niet te verwarren met het platte slaghout bij cricket). Vervangingen kunnen elk ogenblik gebeuren, maar de vervangen speler kan niet terug ingezet worden, terwijl de vervanger in de vaste slagorde de plaats inneemt van zijn voorganger.

08

Wedstrijd

De wedstrijd

Door de thuisplaat te bereiken, nadat men veilig 1ste, 2de en 3de base bereikt heeft.

Dit waren de vereenvoudigde spelregels. Wil je meer in detail treden over Softball? Klik dan op de knop onderaan!